نگهداری گل و گیاه آپارتمانی

آموزش قلمه زدن شفلرا (تکثیر شفلرا در خانه)

آموزش قلمه زدن شفلرا

اگر وقت ندارید مقاله را کامل بخوانید، خیلی خلاصه به شما می‌گوییم که چطور قلمه زدن شفلرا را در خانه یا گلخانه خود انجام دهید.

برای این کار، زمانی که شفلرای شما زیادی رشد کرده است به جای این که شاخه‌های آن را هرس کنید و دور بیندازید، می‌توانید قلمه‌های سالم آن را جدا کنید و گیاه خودتان را تکثیر کنید. برای تکثیر شفلرا کافی است تا قلمه جدا شده را درون یک گلدان خاک جدید قرار دهید و در محیط گرم و مرطوب که نور غیر مستقیم به آنجا می‌تابد، از قلمه‌ها نگهداری کنید تا ریشه‌های آن شروع به رشد کنند.

اما در صورتی که تمایل دارید، بیشتر در مورد نحوه قلمه زدن شفلرا بدانید، با ادامه این مقاله از باغ ارم همراه شوید.

 

روش‌های قلمه زدن شفلرا

به طور کلی، دو روش رایج برای قلمه زدن شفلرا وجود دارد که می‌توانید با استفاده از آن‌ها و در شرایط محیطی مناسب، گیاه گرمسیری شفلرای خودتان را تکثیر کنید و شاهد رشد سریع آن‌ها باشید. ما این دو روش قلمه‌زنی در خاک و آب را در ادامه مطلب، بررسی می‌کنیم.

 

1. قلمه زدن شفلرا در خاک

آموزش قلمه زدن شفلرا در خاک

یکی از روش‌ها برای تکثیر شفلرا در منزل، قلمه زدن آن در خاک است که در ادامه، مراحل آن را بیان می‌کنیم:

مرحله اول) آماده کردن مواد و ابزار مورد نیاز

ابتدا، مواد و ابزارهای کار را آماده کنید. این ابزارها عبارتند از:

  • دستکش
  • قیچی هرس
  • پد الکلی یا ضدعفونی کننده
  • گلدان کوچک با سوراخ‌های زهکشی (یک گلدان 10 سانتی‌متری برای یک قلمه یا یک گلدان 15 سانتی‌متری برای قلمه‌های بیشتر)
  • خاک گلدان با زهکشی خوب
  • دستگاه سنجش خاک
  • مداد
  • هورمون ریشه‌زایی (اختیاری)
  • کیسه پلاستیکی برای رطوبت بیشتر (اختیاری)

مرحله دوم) آماده کردن محیط و ابزار کاشت

ابتدا، قبل از دست زدن به شفلرا، دستکش بپوشید؛ چرا که برخی از گونه‌های این گیاه، کمی سمی هستند.

در مرحله بعد، به خاکی مرطوب، تازه و با زهکشی خوب با سطح pH 6 تا 5/6 نیاز دارید. خاک را در یک گلدان کوچک با سوراخ‌های زهکشی مناسب قرار دهید. بسته به تعداد قلمه‌هایی که قصد تکثیر آن را دارید، می‌توانید از گلدان 10 سانتی‌متری (برای یک قلمه) یا 15 سانتی‌متری (برای قلمه‌های بیشتر) استفاده کنید تا فضای کافی برای قلمه زدن شفلرای شما وجود داشته باشد.

در نهایت، قیچی هرس خود را بردارید و آن را با یک ضدعفونی کننده یا پد الکلی استریل کنید. انجام این کار باعث می‌شود تا عوامل بیماری‌زا موقع جدا کردن قلمه‌های شفلرا از گیاه مادر، گسترش پیدا نکنند.

مرحله سوم) قلمه بگیرید

یک برش با زاویه 45 درجه‌ای روی یکی از ساقه‌های سالم شفلرای خود به طول 10 تا 15 سانت ایجاد کنید. قطر قلمه باید مشابه قطر یک مداد باشد و 4 تا 5 برگ هم در بالای آن وجود داشته باشد.

اگر می‌خواهید شفلرای بوته‌ای را تکثیر کنید، دو یا سه قلمه از گیاه مادر بگیرید. جدا کردن قلمه‌های بیشتر از گیاه والد، خیلی بهتر است؛ چرا که ممکن است یک یا چند قلمه بعد از تکثیر زنده نمانند.

سپس، برگ‌های پایینی قلمه‌ها را بچینید تا فقط برگ‌های بالایی قلمه باقی بمانند. حالا، هر کدام از آن برگ‌های بالایی را به صورت افقی نصف کنید تا قلمه‌ها موقع ریشه‌زایی، رطوبت بیش از حدی از دست ندهند.

موقع تکثیر و قلمه زدن شفلرا نیازی به استفاده از هورمون‌های ریشه‌زایی ندارید؛ اما برای تحریک بیشتر رشد ریشه و جلوگیری از عفونت‌های احتمالی، بهتر است انتهای بریده شده قلمه‌ها را در پودر هورمون ریشه‌زایی فرو کنید.

مرحله چهارم) قلمه‌ها را داخل خاک گلدان فرو ببرید

با یک مداد، یک سوراخ به عمق 5 سانتی‌متر در خاک گلدان ایجاد کنید. سپس قلمه خود را داخل آن فرو ببرید و خاک را به اطراف قلمه بکشانید تا در جای خودش محکم شود. اگر قلمه‌های اضافی دیگری را هم از شفلرای مادر جدا کرده بودید، همین کار را برای آن قلمه‌ها هم انجام دهید اما در یک گلدان 15 سانتی‌متری.

مرحله پنجم) مراقبت از قلمه‌ها

در این مرحله، برای مراقبت از قلمه‌ها، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • قلمه‌های گلدانی را در یک محیط گرم و مرطوب و زیر نور روشن و غیر مستقیم خورشید، قرار دهید. توجه داشته باشید، دمای محیط باید بالای 15 درجه سانتی‌گراد باشد.
  • خاک گلدان را هر 7 تا 14 روز آبیاری کنید. این به خاک فرصت می‌دهد تا قبل از آبیاری بعدی، خشک شود. از طرف دیگر، با این شیوه، دیگر نگرانی بابت آبیاری بیش از حد و وقوع خطر پوسیدگی ریشه نخواهید داشت.
  • اگر محیط انتخابی شما فاقد رطوبت است، روی قلمه‌ها را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید تا رطوبت اضافی از آن‌ها خارج نشود. هر 2 تا 3 روز یکبار هم کیسه پلاستیکی را بردارید تا قلمه‌ها هوادهی شوند و ریشه‌های آن‌ها سریع‌تر رشد کنند.
  • همان‌طور که شاخه‌های شفلرای جدید شما شروع به رشد می‌کنند، بالای آن شاخه‌ها را ببرید و زمانی که برگ‌های جدید بیرون آمدند، قلمه‌ها را در گلدانی که 5 سانت بزرگ‌تر از گلدان فعلی‌تان است، قرار دهید. شما باید هر 2 تا 3 سال یکبار، شفلرای خود را در یک گلدان جدید قرار دهید.

 

2. قلمه زدن شفلرا در آب

آموزش قلمه زردن شفلرا در آب

شیوه دیگری که با استفاده از آن می‌توانید شفلرای خود را تکثیر کنید، قلمه زدن شفلرا در آب است که در ادامه مراحل آن را بررسی می‌کنیم:

مرحله اول) جمع‌آوری ابزار مورد نیاز

در این روش تکثیر، علاوه بر مهیا کردن وسایل و ابزارهای شیوه قبلی، به یک حوله کاغذی مرطوب، ظرف شیشه‌ای (مثل شیشه مربا، گلدان، فنجان) و آب تازه و مقطر هم نیاز دارید.

استفاده از آب لوله‌کشی به دلیل این که حاوی کلر و سایر مواد معدنی است، برای قلمه زدن شفلرا توصیه نمی‌شود. همین‌طور، آب باید ولرم باشد؛ چرا که آب سرد و داغ به قلمه‌ها شوک وارد می‌کند.

مرحله دوم) قلمه بگیرید

مانند روش قبلی، یک یا چند ساقه سالم را بعد از این که قیچی هرس خود را استریل کردید با زاویه 45 درجه ببرید. اندازه هر قلمه، همچنان باید بین 10 تا 15 سانت با چهار تا پنج برگ در بالای آن باشد. برگ‌های پایین‌تر، طبق معمول، باید از ساقه جدا شوند.

مرحله سوم) قلمه‌ها را در آب فرو ببرید

بعد از انتخاب ظرف شیشه‌ای مناسب، آن را با آب پر کنید. سپس، قلمه‌ها را از قسمتی که بریده شده‌اند، داخل آب فرو ببرید به طوری که حدود 5 تا 7 سانت از قلمه‌ها زیر آب باشد.

شما همچنان این اختیار را دارید که انتهای بریده شده قلمه‌ها را به پودر هورمون ریشه‌زایی آغشته کنید.

در نهایت، شما باید ظرف شیشه‌ای را در جایی قرار دهید که نور متوسط تا روشن و غیر مستقیم به آن بتابد.

فراموش نکنید، هر 2 تا 3 روز، آب ظرف را عوض کنید تا قلمه‌ها در آب تمیز و حاوی اکسیژن باقی بمانند؛ چرا که آب کدر و راکد می‌تواند راه انتشار باکتری به قلمه‌های شفلرا باشد.

مرحله چهارم) پیوند قلمه‌ها

در این مرحله، شما باید رشد ریشه‌ها را در حدود 4 تا 6 هفته دنبال کنید. زمانی که طول آن‌ها به 2 تا 5 سانت رسید، باید قلمه‌ها را پیوند بزنید. بعد از خارج کردن قلمه‌ها از ظرف، آن‌ها را در یک دستمال کاغذی مرطوب بپیچید تا خشک نشوند. یک گلدان کاشت را با خاک مناسب پر کنید. سپس، قبل از این که قلمه‌ها را وارد کنید، خاک گلدان را با مقداری آب مرطوب کنید.

مرحله پنجم) مراقبت از قلمه‌ها

برای مراقبت از قلمه‌ها می‌توانید مطابق روش قلمه‌زنی در خاک عمل کنید.

از آنجایی که ریشه‌ها در این شیوه قلمه‌زنی، قبلاً رشد کرده‌اند، لازم نیست از کیسه پلاستیکی برای رطوبت دهی به آن استفاده کنید.

 

جمع‌بندی

قلمه زدن شفلرا یک روش کارآمد برای تکثیر این گیاه آپارتمانی است تا فضای خانه خود را بتوانید با زیبایی آن تزئین کنید.

فضای خانه خود را با گیاه شفلرا تزئین کنید

سؤالات متداول

  • بهترین روش قلمه زدن شفلرا کدام است؟ هر دو روش قلمه زدن شفلرا در خاک یا آب بسته به ترجیح شما می‌توانند کارایی مطلوب را داشته باشند.
  • بهترین زمان برای تکثیر شفلرا چه زمانی است؟ هرچند، شفلرا را می‌توانید در هر فصلی از سال تکثیر کنید، اما بهترین زمان تکثیر آن در بهار و اوایل تابستان است.
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *